Erfgoed staat volop in de belangstelling. Bij Rijnboutt geloven we in het principe ‘behoud door ontwikkeling’. De transformatie van scheepswerf naar woongebied is een belangrijke culturele opgave, niet alleen met het oog op de geschiedenis van Muiden, maar ook in het belang van een duurzame toekomst.
Bart van der Vossen, architect Rijnboutt Architecten.

De werf bij de sluis in Muiden

Locatie: Schoutenwerf, Muiden
Programma: Wonen, parkeergarage, haven
Volume: 13.900 m2 BVO
Team: Rijnboutt, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Van Rossum Infra, Hiensch Engineering, LBPSight, BOAG, Hosper
Looptijd: Bouw gestart
Website: www.dewerfbijdesluisinmuiden.nl

Begin 2018 is de Schoutenwerf aangekocht met als doel om dit te ontwikkelen tot een gebied met koopwoningen en een eigen jachthaven.

Op deze voormalige scheepswerf worden 57 woningen gerealiseerd, met een ondergrondse parkeergarage en een jachthaven. De woningen aan de Hellingstraat sluiten naadloos aan bij de architectuur van de historische herenhuizen en bieden direct toegang tot het buitengebied en de Zeedijk. De gebouwen waarin de appartementen zijn gevestigd, zijn duidelijk geïnspireerd op het industriële karakter van de voormalige werf. Robuust en ingehouden, met veel baksteen en structuren van staal. De werfwoningen hebben dezelfde identiteit, maar er zijn onderling grote verschillen. De ene woning is elegant en verfijnd, de volgende is stoer en ruw industrieel. Hierdoor ontstaat een duidelijk architectonisch verloop van de Hellingstraat naar de kade: van het verleden naar de toekomst.

NCD is als gedelegeerd ontwikkelaar voor Egeria Real Estate Development betrokken bij de Schoutenwerf. NCD verzorgt het ontwikkelmanagement vanaf initiatief tot en met de verkoop.