Ik warm vanzelf op als ik over het Westerdok fiets en in de verte die vriendelijke reus zie staan. Zwijgend en robuust bij de Houthaven. De geruststellende zekerheid dat je weet waar je bent.
Auke Kok in NRC Handelsblad

Pontsteiger

Locatie: Houthavens Amsterdam
Programma: Wonen, commercieel, parkeren en afmeerplaatsen
Volume: 65.000 m2 BVO
Team: Gemeente Amsterdam, Dura Vermeer Vastgoed, De Nijs Projectontwikkeling, Bouwinvest, Arons & Gelauff Architecten, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Hiensch Engineering, Prast & Hooft, Tank Interior Design, I29, Hosper, Merktuig, CIIID
Looptijd: 2014 – 2019
Awards: 4 Nominaties: BNA Gebouw van het jaar 2019, Zuiderkerkprijs 2019, Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020, Gouden A.A.P. 2020

Pontsteiger is een unicum. Spraakmakend van ontwerp. Groots, aan het water. Pionierend in de Houthaven, de upcoming buurt van Amsterdam waar de geschiedenis nog doorklinkt in rafelranden en creatieve initiatieven. Wonen in Pontsteiger geeft buitengewone vrijheid. Veel ruimte, veel privacy. Met een fenomenaal uitzicht over Amsterdam en verder.

Pontsteiger is een stoer en robuust gebouw, ontworpen door Arons en Gelauff Architecten en bestaat uit 252 huurwoningen (gekocht door Bouwinvest), 66 luxe koopwoningen, een commerciële plint, een parkeergarage voor 323 auto’s en 28 afmeerplaatsen. Een prestigeproject? Jazeker. Maar een waarin de bewoners centraal staan. Gekenmerkt door het mooiste uitzicht, de beste zonligging en een optimale woonindeling. En dit vormgegeven in wat het nieuwe icoon van Amsterdam is geworden. Het ontwerp van Arons & Gelauff is zowel volmaakt als gewaagd.

In opdracht van Dura Vermeer Vastgoed en De Nijs Projectontwikkeling was NCD verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Onder leiding van NCD heeft een gedreven team van ontwikkelaars, bouwers, architecten, interieurontwerpers, vormgevers en merkstrategen een buitengewone prestatie geleverd. Niet alleen door middel van een snel en efficiënt ontwerpproces, maar bovenal door een inspirerend proces waarbij de realisatie en verkoop van Pontsteiger heeft gezorgd voor een nieuwe start van de ontwikkeling van de Houthavens!

 

Dank voor een geweldige samenwerking op een supertraject. Hij stáát er! De lat voor teamwork in ons vak ligt sinds Pontsteiger griezelig hoog.
Arnoud Gelauff (architect)