Een prachtig voorbeeld van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin
juryrapport Gouden A.A.P 2020

Rhapsody

Locatie: Jan van Schaffelaarplantsoen in de Kolenkit, Amsterdam
Programma: 239 woningen, commerciële ruimten en parkeren
Volume: 30.000 m2 BVO
Team: Gemeente Amsterdam, De Nijs Projectontwikkeling, Smits’ Bouwbedrijf, CBRE Global Investors, Tangram Architekten, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, 
Hiensch Engineering, Urban Sync en Cascoland
Looptijd: 2015 – 2019
Awards: Gouden A.A.P. 2020 (1e prijs). 6 Nominaties: BNA Gebouw van het Jaar 2020, ARC Award Best Architecture 2019, StiB Award 2019, Zuiderkerkprijs 2019, Woongebouw van het Jaar 2019.

Rhapsody is een uitzonderlijk project op een complexe locatie. Het vormt het sluitstuk van de grootscheepse stadsvernieuwing in de Kolenkitbuurt, tien jaar geleden nog de slechtste wijk van Nederland. Duurzaam, innovatief, extreem geluidbelast en tegelijkertijd groen en stil. Wonen in Rhapsody biedt de oorspronkelijke bewoners een ‘nieuw’ thuis met veel groen, sociale veiligheid en lage energielasten. Het is het eerste gestapelde woongebouw met een negatieve EPC.

Rhapsody (in West) is ontworpen door Tangram Architekten en bestaat uit 239 huurwoningen, verdeeld over vijf gebouwen, een verhoogde binnentuin, commerciële ruimten en een parkeergarage. Het gebouw langs de A10 west vorm een geluidsbuffer voor de groene en stille binnenwereld die een stadsoase genoemd mag worden. Rhapsody in West is ontwikkeld vanuit de doelstelling positief bij te dragen aan de omgeving, de bewoners in de wijk en aan het milieu. Bijzonder aan het project is de innovatieve wijze waarop de geluidsproblematiek, duurzaamheid, buurtparticipatie en community building worden opgelost. Rhapsody toont aan dat juist in de complexiteit van het verdichten de kans schuilt om woonkwaliteit aan de stad toe te voegen.

In 2015 heeft het team van De Nijs Projectontwikkeling, Smits’ Bouwbedrijf, Tangram Architekten, Urban Sync, kunstenaarscollectief Cascoland en CBRE Global Investors de aanbesteding gewonnen door zich op energetische en sociale duurzaamheid te richten. NCD heeft vanaf dat moment leiding gegeven aan dit team en het plan in een ‘gezamenlijke dans’ ontwikkeld.

De gebouwde omgeving speelt een belangrijke rol in het creëren van duurzame en gezonde gemeenschappen, nu meer dan ooit. Ik ben er trots op dat we samen met alle betrokken partijen al in 2014 gekozen hebben voor een visie en aanpak waarin duurzame, maatschappelijke en ruimtelijke meerwaarde centraal staat.
Paul Oremus, Country Manager en fondsmanager bij CBRE Global Investors: