Schonenvaert wordt een iconische toegangspoort tot Schalkwijk met 823 woningen die een positieve bijdrage leveren aan duurzame stadsontwikkeling en woondifferentiatie in de buurt.
ir. Jeroen Koops (NCD)

Schonenvaert

Locatie: Schalkwijk, Haarlem
Programma: Wonen, commercieel en parkeren
Volume: 60.000 m2 BVO
Team: Gemeente Haarlem, Egeria Real Estate Development, OZ Architecten, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Wolf Dikken, Drees en Sommer, Resi
Looptijd: Onder ontwikkeling

Schonenvaert wordt een nieuw iconische structuur. Het gebouw ligt op de kruising van verschillende buurten. Het baken dient als nieuwe entree van Schalkwijk. Het uitdagende project bestaat enerzijds uit een gesloten stadsblok en anderzijds uit een open en collectieve ruimte. De vorm van het gebouw zorgt voor een optimale bezonning. Het concept is gericht op de woonwensen van moderne stedeling die aandacht heeft voor belangrijke maatschappelijke trends zoals duurzaamheid, globalisering, deeleconomie, aanpasbaarheid, technologie, dienstverlening en wooncomfort.

Schonenvaert is ontworpen door OZ Architecten. In het plan is ruimte voor ca. 823 hoogwaardige huurwoningen, een half verdiepte parkeergarage, commerciële ruimten en gemeenschappelijke voorzieningen als een fitnesscentrum, een lounge, ruimtes voor flexwerk en studie, een thuisbioscoop, een muziekruimte, een wasserette en een gameroom. Het bestaande water vormt een natuurlijke buffer tussen het publieke en private domein. Daarnaast biedt het complex hedendaagse (shared)services zoals snel internet, gemeenschappelijk gebruikte elektrische auto’s, 24/7 beveiliging en een servicedesk.

ERED en NCD hebben in de periode 2020 t/m 2023 in samenwerking met de gemeente Haarlem het plan ontwikkeld. Het doel is om een positieve bijdrage te leveren aan Schalkwijk en de gemeente Haarlem.