Wat je ziet is de vertaling van de wensen van onze werknemers door de architect. De slagzin van Joolz is ‘positive design’ en dat moest ons nieuwe hoofdkantoor ook uitstralen toen we anderhalf jaar geleden deze oude machinefabriek kochten.
Stan Vermeulen, CEO en medeoprichter van Joolz

Joolz

Locatie: Distelweg Amsterdam – Noord
Programma: Kantoor
Volume: 1.650 m2 BVO
Team: Space Encounters, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Huisman en van Muijen, 
 Barten Groep
Looptijd: 2015 – 2016
Awards: 
Winnaar van Next Step Award 2017, Gebouw van het jaar 2017 (in de Stimulating Environments categorie), Interieurbeplanting van het Jaar 2017, The International Architecture Award 2017. Genomineerd voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2017 en de Arc Awards 2016. Gepubliceerd in het Architectuur Jaarboek 2016/2017

Joolz is een snelgroeiend bedrijf dat kinderwagens produceert. De ambitie van het merk was een eigen kantoor met een eigen uitstraling. Het pand aan de Distelweg, een voormalige machinefabriek en groothandel in onderdelen, moest genoeg ruimte bieden voor de groei die Joolz ambieert. Ook moest de locatie de functie krijgen van verblijfplaats voor internationale klanten en medewerkers. Dit is gerealiseerd in de vorm van een café met werkplekken.

Het is overduidelijk waar de kwaliteit en het karakter van het pand zich bevinden: de centrale hal. Helaas werd de hal in de originele situatie afgesloten van de straat. Door alle wanden op de begane grond te verwijderen, is één grote ruimte ontstaan en is de hal zichtbaar gemaakt voor voorbijgangers. En zijn er vervolgens grote openingen in de gevel gemaakt met gekantelde ramen om de transparantie op de begane grond verder te verhogen.

De belangrijkste ingreep zijn drie overdadige tuinen, gevuld met bomen, planten, vogels en vissen. De tuinen zijn geplaatst onder de bestaande daklichten. De tuinen zijn een prettige achtergrond voor de dagelijkse kantoorroutine en dragen daarmee de ideologie van Joolz uit: positive design. Daarnaast verbeteren ze ook het binnenklimaat en voorzien ze de werknemers van Joolz van de mogelijkheid om eens een wat meer exotische werkplek uit te kiezen.

New Cheese Development (NCD) is door Joolz gevraagd om de machinefabriek te ontwikkelen tot kantoor. NCD heeft het project begeleidt vanaf initiatief tot en met de oplevering. De keuze voor Space Encounters als architect is door middel van een pitch tussen vier architectenbureaus tot stand gekomen.